Uitgelicht: Perzische kleden en kussens

Een Perzisch kleed of kussen geeft een ruimte meer kleur en sfeer. Van Gils Antiek heeft altijd een leuke en mooie collectie op voorraad. Daarom vind ik het leuk deze categorie eens uit te lichten. Een goed Perzisch kleed is met zijn prachtige motieven en kleuren een waar kunstwerk. Een oud authentiek kleed is altijd hangeknoopt en elk knoopje is met de hand om de ketting draden geknoopt. Ze zijn met liefde en toewijding vervaardigd. Soms is het zonde om het op de grond te leggen. Een Perzisch kleed is daarom ook zeer geschikt om op te hangen.

De opbouw van een kleed:

Een kleed bestaat uit verticale kettingdraden en horizontale inlslagdraden en wordt met behulp van een weefgetouw gemaakt. Om de verticale kettingdraden worden knopen gelegd. Een zeer verfijnd kleed kan bestaan uit vele duizenden knopen per vierkante decimeter. Afhankelijk van leeftijd en herkomst zijn de kettingdraden van katoen of wol. Er werd vaak weken en soms maanden of jaren aan een kleed gewerkt. Als het knoopwerk klaar is word een kleed "geschoren". De pool wordt dan gelijkmatig en kort zodat de patronen nog beter zichtbaar zijn.

Wol:

De wol van heel oude kleden zijn op natuurlijke manier geverfd, net zoals kunstschilders in de 17e, 18e en 19e eeuw hun verf van natuurlijke kleurstoffen maakten. Rood (karmijnrood) werd verkregen van de Cochenille luis. Deze natuurlijke kleuren zijn vaak kleurvast en hebben minder last van lichtinvloeden. Later werd wol geverfd met synthetische kleuren.

Nomaden:

In het oude Perzië (Iran) en omstreken trokken nomadenstammen rond. Ze overnachtten in tenten. Op de koude vloeren werden vaak zelfgemaakte kleden gelegd. Om hun spullen te vervoeren werden ezels, paarden en kamelen gebruikt. De spullen werden in grote zakken gedaan. Deze zakken kennen wij nu als kussens. Uiteraard werd ook later ook veel voor de export gemaakt. De kleden gemaakt door de nomaden zijn vaak eenvoudiger en wat kleiner van formaat maar hebben een heel charmant design.

Iedere nomadenstam ontwikkelden haar eigen patronen en kleurgebruik. Kleden kunnen daarom te herleiden zijn naar de regio waar ze gemaakt zijn.

Kelims: Dit zijn gladde tapijten zonder pool, aan beiden zijden nagenoeg hetzelfde. Veelal prachtige geometrisch patronen.

Soumaks: Dit zijn ook glade kleden zonder pool. Aan de achterzijde zitten talloze loshangende draden.

Deze fraaie kleurrijke Perzische Qashqai reistas type Mafrash is handgeknoopt in Soumack techniek (verkocht). Deze reistassen werden door de Quasqai nomaden gebruikt om persoonlijke spullen zoals lakens en kleding in te vervoeren en op te slaan.

Een prachtige grote Qashqai Kelim. Ook wel "Eye Dazzler" genoemd. U begrijpt wel waarom. Ook verkocht door Van Gils Antiek.

Hieronder een zeer verfijnd Perzisch kleed met prachtige kleuren en met datering (verkocht).

Hieronder een antieke Karadja met twee prachtige medallions en een zeer fraai kleurenpallet van natuurlijk kleuren (verkocht).

Antieke Karadje

Een fraai Perzisch kussen is ook goed te combineren met een antieke stoel.

Een prachtig Perzisch kussen type Afhar te gebruiken als leefkussen in een antieke Hollande Biedermeier bank uit de 19e eeuw.

Ik hoop dat u hierbij iets meer inzicht heb kunnen geven in de wondere wereld van Perzische kleden. We hebben regelmatig nieuwe stukken. Alle stukken zijn uniek en bijzonder. Ik kan er heel veel over vertellen maar het mooiste is toch om een Perzisch kleed op de vloer of aan de muur of een Perzisch kussen op een stoel of bank zelf te ervaren. Laat u ook eens verrassen bij Van Gils Antiek en neem een kijkje bij de huidige voorraad Perzische kleden en kussens en vergeet ook de categorie Net binnen niet.

© 2017 - 2024 Van Gils Antiek | sitemap | rss