Uitgelicht: Windsor stoelen

De Engelse Windsor stoel, ook wel boerenmeubel genoemd, is een landelijk stuk antiek meubilair dat gekenmerkt wordt door charme en karakter. Ze werden voor het eerst gezien in de 17e eeuw, maar de meesten komen uit de 18e en 19e eeuw. De naam is waarschijnlijk ontstaan uit het feit dat de eerste stoelen werden gemaakt van hout dat afkomstig was uit de bossen van het kasteel Windsor. Later werd dit type meubel ook in de verenigde Staten populair. Ze zijn altijd gemaakt van inheemse hotsoorten zoals eiken, iepen (splijt niet zo makkelijk), beuken (buigzaam), essen (taai en sterk) en taxushout, hoewel stoelen vervaardigd met taxushout wat minder vaak voor komen. Ze werden vaak op maat, uiteraard met de hand, gemaakt. Een model is veelvuldig gemaakt maar elke stoel is net weer anders. Het zijn stevige stoelen, comfortabel om op te zitten en de arm- en rugleuningen werden gevormd uit stoomgebogen stukken hout. Een Windsor stoel heeft bijna altijd een zadelvormige zitting, dat een prettige zit geeft. In de (massieve) zitting zijn de spijlen van de rugleuning verwerkt. De poten zijn altijd verbonden met regels; een enkele of dubbele H-regel of een gebogen zogenaamde halvemaanregel.  

Comb Back chair

Eeen vroeg model Windsor Chair was de zogenaamde Comb Back chair. Deze stoel heeft een kamvormige bovenregel op de rugleuning.

Comb Back chair

Boven een zeldzame Comb Back chair. Mogelijk 18e eeuw.

Hoop Back chair

Later (1800 en 19e eeuw) werd er ook de zogenaamde Hoop Back stoel gemaakt. Deze stoelen hebben een doorlopende gebogen regel als rugleuning. Deze kan hoog of een lage rugleuning hebben. Een variant is de Wheel Back Chair.

Hoop Back chairWheel Back chairHoop-back-chair-taxus

Links de Hoop Back chair met een opengewerkte rugplank. In het midden de variant van de Hoop Back chair met in de rug een rad: de Wheel Back chair. Rechts een Hoop Back chair met lage rugleuning; gemaakt van het zeldzame taxushout.

Captain chair

Een ander populair type Windsor stoel is de captain chair, ook wel Smokers Bow Windsor genoemd. Deze werden vaak gebruikt als kantoorstoel. Ook nu zijn ze goed te gebruiken als bureaustoel.

Captain chairCaptain chair

De linker Captain chair heeft een prachtige iepenhouten zitting met een hele mooie nerf. De rechter Captain chair heeft een mooi gebogen rugleuning die aan de uiteindes omkrullen.

Lathback chair

De lathback chair was door de hele 19e eeuw heen, een populair model. Dit model dankt zijn populariteit aan de hoge gebogen rug en daardoor comfortabele zit.

Lath Back chair

Deze lathback chair heeft fraaie gebogen armleuningen en gedraaide poten en zijstijlen.

Scroll back chair

De scroll back chair heeft een rugleuning die krult (scroll) aan de bovenzijde. Soms hebben deze stoelen een enkele regel met een verdikking. Dit wordt ook wel een bar back chair genoemd (zie hieronder).

Scroll Back Bar Back chair HazellStempel Hazell

Een Scroll Back Windsor stoel, gemerkt aan de achterzijde met de maker: Stephan Hazell. Stephen Hazell adverteerde voor het eerst als 'Turner en Windsor chair-maker' in 1846 en werkte in South Parade, Summertown, Oxford. In de jaren 1870 ging het bedrijf over op zijn zoon, Stephen Hazell Junior, die de productie van stoelen tot 1892 voortzette. Zowel vader en zoon lijken dezelfde identificatiezegel te hebben gebruikt. Stephen Hazell wordt gerekend als een van de belangrijkste Windsor stoelenmakers van Oxford en stoelen van deze maker zijn dan ook zeer gewild.

Keukenstoelen

In de 19e eeuw was er een grote vraag naar een kleinere stoel dat makkelijk onder een tafel te schuiven was en te gebruiken in de keukens. Deze stoelen werden vaak geleverd in setjes van 4,6 en 8 stuks. In de loop van de jaren hebben we al diverse fraaie originele sets mogen verkopen.

Set van 6 Windsor keukenstoelenSet van 4 Windsor keukenstoelen

 

Tegenwoordig worden er nog steeds Windsor stoelen gemaakt, echter bijna altijd op machinale wijze. Ze zijn nog steeds vaak van goede kwaliteit maar missen het karakter ten opzicht van de handgemaakte antieke variant. Van Gils Antiek verkoopt uitsluitende de antieke, handgemaakte variant met voorwaarde dat ze in originele staat verkeren waardoor ze het unieke karakter en patina hebben. Het is iets bijzonders om op een handgemaakte Windsor-stoel te zitten die al meer dan 200 jaar oud is. Het rijke patina, karakter en de kleur die ze kunnen hebben, wordt alleen verkregen met de tijd en het gebruik. Deze geschiedenis maken de antieke Windsor stoel een bijzondere en tegelijkertijd een praktisch meubelstuk. Een stoel met stijl en karakter. Neem eens een kijkje bij onze huidige voorraad Windsor stoelen bij Overige meubelen en vergeet ook de categorie Net binnen niet.

© 2017 - 2024 Van Gils Antiek | sitemap | rss